Uit het Witte Weekblad van maart 2001

Kleinschalig 2001 in de Molen van Sloten

Eierententoonstelling is een absoluut hoogtepunt

Sloten - De tweede eierententoonstelling 'kleinschalig 2001' in de geschiedenis van de Molen van Sloten, heeft bewezen dat dit n van de allerbelangrijkste publiekstrekkers is. Vorig weekend kwamen ruim achthonderd bezoekers naar Sloten om de kleine kunstwerkjes van tere eierschalen te bewonderen n te kopen. Zaterdag 3 maart opende wethouder Rob van der Riet de tentoonstelling op zijn eigen humoristische wijze. Ook voor hem was het de tweede keer dat hij de eiertentoonstelling een officieel tintje gaf. De affiniteit van de wethouder met de initiators achter Kleinschalig 2001, Petra de Smit en Adele Hoek, is groot. Niet alleen vanwege hun domicilie in Lijnden, maar vooral door de betrokkenheid en gedeelde belangstelling voor het 'ei'. De wethouder wist uit het hoofd te vertellen dat vanaf zaterdag 3 maart, het nog precies 397 dagen duurt voordat 'zijn' wereldtentoonstelling Floriade op 6 april 2002 de deuren opent. En dat is een fors 'ei' dat gelegd wordt!

Op eieren
Volgens Rob van der Riet is de politiek ook een vak waarbij je vaak het gevoel hebt om 'op eieren te lopen' en zijn bewondering voor de kunstenaars die allemaal op geheel eigen wijze, de eieren bewerken, steekt hij niet onder stoelen of banken. Voor elke deelnemer heeft hij een persoonlijk woord. Hij geeft toe niet bekend te zijn met de techniek van eieren bewerken maar gevoelsmatig denkt hij dat de tentoonstelling steeds mooier wordt. En dat is te denken aan de organisatie die ervoor heeft gezeorgd dat de meeste participanten nieuwkomers zijn en het daardoor aantrekkelijk is om de tentoonstelling te bezoeken. Dit jaar was er zelfs een buitenlandse gaste: Helena Mangold uit Bonn. Zij beschildert haar eieren met traditionele paas-taferelen en dat doet zij met een flinterdunne kroontjespen.

Tranentrekkers
Petra de Smit zelf is een ster in gedenkeieren. Zelf noemt zij deze eieren 'tranentrekkers' omdat er tal van persoonlijk accenten verwerkt worden in een ei. Dit keer een hommage aan wijlen Joop van de Poll, de man die het papierfiligraan naar Nederland bracht en daar zelf zeer bedreven in was.
Adele Hoek maakt ware kastjes van de eieren. Beschilderd met Hindeloopen motieven, gaan er minuscule deurtjes open om een piepklein interieur te tonen. Daarnaast is zij bedreven is het schilderen van Hummelfiguren.
Adri Jansen houdt van de natuur en dat verwerkt zij in haar eieren. De natuurcollages zijn opgebouwd uit natuurlijke materialen en die zijn op een ei zo klein, dat er een vergrootglas bij nodig is om te kunnen zien dat er echte bladnerfjes en meeldraadjes gebruikt zijn.
Op veelvuldig verzoek was Bianca van As voor de tweede keer present. Zij versiert eieren met fimoklei en dat zij daar zeer bedreven in is, bewijzen de drie hobbyboekjes die zij heeft geschreven over deze techniek.
Maria Vermaat gebruikt eieren en stenen om er een abstracte vorm aan te geven. Het strakke lijnenspel in warme kleurstellingen, vormt een aardige tegenhanger van de traditionele paasfiguren.
Jolanta van Buren is van origine Poolse en van haar grootmoeder leerde zij de techniek van het 'krassen' in natuurlijk verfstoffen.
Ook Klaas Dikstaal uit Badhoevedorp was er voor de tweede keer. Hij kan niet alleen toveren met diverse houtsoorten: hij kan er ook smakelijk over vertellen! Vertellen kan ook Els Vlasblom, die trouwens zr bedreven is met het penseel. Els maakt verteleieren en dat betekent dat elk ei een verhaal of minstends een wijze spreuk bevat.
Maria Stevens heeft slechts een papiertje en een fijn schaartje nodig om daar schitterende knipsels van te maken. Een techniek die niet veel mensen nog beheersen.

Motieven
Heel bijzonder is de techniek die Anneke Heijne gebruikt. Met lood tekent zij een sierlijk lijnenspel en daarin beschildert zij het ei nauwgezet met motieven uit de natuur zoals vogels, bloemen en insecten.
Tenslotte twee deelenemers die niets met eieren hebben maar wel op hun plaats zijn bij Kleinschalig 2001. Cockie Kamerman met prachtige bloemstikken van uitsluitend natuurlijke materialen en Greet van den Abeele met schitterende kaarten van stempeltechniek.
De organisatie kan niet met zekerheid zeggen of de verkooptentoonstelling 'kleinschalig'de volgende keer aangevuld kan worden met een '2002'. Maar nu al wordt gefluisterd dat de Molen van Sloten dit absolute hoogtepunt niet meer wil missen!