Artikel in de Westerpost van week 9:

Kleinschalige expositie met grootse decoraties

Versierde eieren en Paasdecoraties: 28 & 29 februari (2004) - Molen van Sloten Osdorp - Na eerdere succesvolle tentoonstellingen - meer dan duizend bezoekers! - exposeert Kleinschalig voor de vijfde keer in de Molen van Sloten. Deze eiertentoonstelling wordt op zaterdag 28 februari officieel geopend door de Haarlemmermeerse wethouder Rob van Riet. De Westerpost sprak met Petra de Smit, een van de creatieve exposanten. Een verhaal over eiervrienden, een engeltje op de schouder en de doos met tissues.

Shirley Brandeis

Volkomen uit de hand gelopen. Dat is de hobby van Petra de Smit, de drijvende kracht achter de tentoonstelling Kleinschalig. Het was een boekje over versierde eieren dat haar op het idee bracht. Met de al voor handen zijnde knutselspullen - ze maakte graag Salzburger kruidenboeketjes - begon ze aan dat wat ze in haar hoofd had: een prachtig ei. De praktijk was weerbarstiger. "Het eindresultaat was foeilelijk!" Maar oefening baart kunst en nu, achttien jaar na haar eerste expositie, toont de kunstenares samen met elf andere zogenoemde eiervrienden haar versierde eieren alweer voor de vijfde keer in de Molen van Sloten.

Kick
Die eiervrienden… Elk jaar verzamelt de groep van heinde en ver zich in huize De Smit om het laatste weekend van februari hun tentoonstelling in de Molen te vieren. Een kleine groep en ook een kleinschalige tentoonstelling. Vandaar de naam. Maar met een grote impact. Petra: "Mensen kijken echt hun ogen uit tijdens de expositie. Dit is ook zo'n aparte, fantastische hobby." Ze heeft veel eieren gemaakt en ook gezien. Zelf was ze ooit erg onder de indruk van een ei waarvan zoveel was weggezaagd dat alleen nog de noten van Eine Kleine Nachtmusik overeind stonden. Enorm precisiewerk, vertelt de kenner. "Hoeveel tijd ik kwijt ben aan mijn eieren is niet te vertellen." Geduld moet je zeker hebben, legt ze uit. Of er wel eens wat kapot gaat? "Ik denk dat ik een engeltje op mijn schouder heb zitten. Maar inderdaad, het is een nauwkeurige klus. Vooral het uitblazen van de eieren moet heel voorzichtig gebeuren. Da's ook een deel van de uitdaging. Zorgen dat het ei heel blijft terwijl je het versiert. Ik kan een ei in veertien lagen zagen en dan kan het nog fout gaan. De kick is: hoe ver kun je gaan?"

Compliment
Heel ver, want Petra heeft al een grote collectie versierde eieren. Van struisvogel-, zwanen- en ganzeneieren maakt Petra met behulp van sieraden, foto's en stukjes stof 'herinneringseieren' van geboorte, huwelijk en overlijden. Aan haar tafel tijdens de expositie dan ook zowel vreugde - dit jaar staat de (koninklijke) geboorte centraal - als verdriet als het gaat om eieren ter nagedachtenis aan een overleden persoon. Deze eieren zijn versierd met sieraden, foto's, stukjes kleding en met miniaturen van dingen die bij de overledene hoorden, zoals een puzzelboekje of een verrekijker. Petra: "De doos met tissues staat bij mij op tafel. Mensen herkennen veel in die eieren. Dan laten ze soms wel eens een traantje." Dat mag. Ze vindt het een mooi compliment. Petra is trots op de groep exposanten die tezamen weer een groot bezoekersaantal - "Vorige jaren kwamen bezoekers vanuit Groningen, Friesland en zelfs België!" - zullen aantrekken.

Dit vijfde jaar ook nieuwe gezichten, zoals Thera Fletterman uit Velp met haar ingenieuze stro-applicaties op eieren. En niet alleen eieren, ook traditionele vruchtbaarheidssymbolen vindt u aan haar tafel. Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag met Thera's doe-pakketjes waarin al het materiaal aanwezig is. De kleur van het te gebruiken lint bepaalt u zelf, ze knipt het aan tafel voor u af. En als uw vingers nog meer jeuken: er zijn ook materialen te koop waarmee thuis een leuk paasei gemaakt kan worden. Elke exposant heeft een eigen stijl en eigen stokpaardje. Lies van Griend tovert met acryl levensechte katten op haar eieren, Ciska Pirovano aquarelleert muizen, gebakjes en bloemen op die van haar, Xenia Scherz oogst altijd veel succes met haar Jugendstil-eieren en Klaas Dikstaal toont en vertelt graag over zijn eieren van exotische houtsoorten.

Voor een overzicht van alle exposanten kunt u kijken op de professionele website www.kleinschalig.nl

In de pan
Nee, Kleinschalig is niet het resultaat van een knutselclubje blijkt als we de foto's van Petra bekijken. Weliswaar een kleinschalige tentoonstelling, maar wel van een grote kwaliteit. En met een grote aantrekkingskracht. De eerste editie in 2000 brak alle bezoekersaantallen van de Molen. Sindsdien komen jaarlijks bezoekers vanuit alle delen van het land en over de grens naar Kleinschalig. Om te kijken naar de unieke en creatieve hobby van Petra en haar eiervrienden. Een dagtaak heeft ze er aan. Tijd voor andere hobby's? Ze knikt. Koken is ook leuk. Jawel, daar worden ook eieren voor gebruikt. En dan kan ze het toch niet laten. "Als ik in de keuken een idee voor een ontwerp krijg, dan schets ik dat snel op een ei in het rekje." Wie het waagt dat ei te nuttigen, is nog lang niet jarig. "Pas als ik het idee heb uitgewerkt mag het ei in de pan!"

Algemene informatie
Kleinschalig 2004 vindt plaats op zaterdag 28 en zondag 29 februari 2004 (van 10.00 tot 17.00 uur). De toegangsprijs is € 1,50 p.p. incl. een consumptiebon. Locatie: De Molen van Sloten, Akersluis 10 in Amsterdam - Sloten, tel. 020 - 66 90 412. De Molen is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Zowel bus 192 (Amsterdam Sloterdijk - Schiphol) en bus 145 (Amsterdam Leidseplein - Hoofddorp) stoppen voor de deur. Vanaf tramlijn 2 (Amsterdam CS - Nieuw Sloten) is het een stukje lopen. Er is bewegwijzering en bij mooi weer is het een aardige wandeling! Bij de Molen is ruime parkeergelegenheid en aanlegmogelijkheid voor pleziervaartuigen.
Voor meer informatie: http://www.kleinschalig.nl